Berlijnse Muur
De Berlijnse muur kan wel worden gezien als de bekendste bezienswaardigheid van Berlijn en zelfs van heel Duitsland. Of men zich er voor interesseert of niet, iedereen heeft wel eens iets gehoord over de muur en haar geschiedenis. In het verleden was deze muur natuurlijk enorm lang, maar tegenwoordig, als we het over de Berlijnse muur hebben, dan hebben we het over kleine stukjes die zijn overgebleven in de stad. In 1961 werd de muur gebouwd en in 1989 werd hij voor het grootste deel gesloopt. Veel mensen hebben geprobeerd om over de muur te vluchten naar de andere kant van Duitsland, waarbij er 136 mensen zijn omgekomen.
Op zeven plekken werden er in de muur doorgangsposten opengelaten. Een daarvan is het beroemde Checkpoint Charlie, wat tegenwoordig symbool staat voor deze gebeurtenissen. Het langste overgebleven stuk van de muur staat aan de Mühlenstraße in Friedrichshain. Het stuk van de Berlijnse muur dat daar staat is 1316 meter lang en geeft nog het beste weer hoe de verdeling van Duitsland toen was. Tegenwoordig kun je de impact van de toenmalige verdeling niet meer goed ervaren aangezien alles is samengegroeid. Ook zijn er nog 5 van de 302 wachttorens overgebleven.
Als toerist kun je ervoor kiezen om de Berliner Mauerweg af te leggen. Dit is een fiets- en wandelroute die 160 km lang is en die laat zien waar de muur gestaan heeft. De val van de muur in 1989 was een feestelijke gebeurtenis. Mensen waren ongelooflijk opgelucht dat de verdeling eindelijk voorbij was. Als het kon, deed iedereen mee aan het neerhalen van de muur. Als je in Berlijn bent, dan is het bijna een noodzaak om de resten van de Berlijnse muur te bezoeken. Als je ervoor staat ervaar je wellicht een fractie van het gevoel dat de mensen destijds hebben gehad.