Gedächtniskirche
Centraal gelegen in Berlijn bevindt zich de Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche, die door iedereen kortweg Gedächtniskirche wordt genoemd. De neoromaanse kerk heeft een totale lengte van 71 meter en is ontworpen door architect Franz Schwechten. Keizer Wilhelm II gaf opdracht voor de bouw van de kerk in 1891 en in 1895 werd de bouw van de kerk voltooid. De kerk diende ter herinnering aan Wilhelm I. Tijdens een luchtaanval werd de Gedächtniskirche zwaar beschadigd in 1943.
Egon Eiermann was de architect die in 1957 de opdracht kreeg om de kerk opnieuw op te bouwen. In de kerk bevinden zich in totaal ongeveer 20.000 ramen, gemaakt van gebrandschilderd glas. Als toerist is het mogelijk om dagelijks een rondleiding bij te wonen, kosteloos. Per dag zijn er drie tijdstippen waarop de rondleidingen worden gehouden en deze zijn zeer nuttig, aangezien je veel te horen krijgt over de geschiedenis en de functie van de kerk. Deze rondleiding duurt ongeveer 30 minuten en aan het einde kun je een donatie doen.
Uiteraard is het ook gewoon mogelijk de kerk zonder rondleiding te betreden en te bekijken. Er bevindt zich ook een kleine kapel met een orgel bij de Gedächtniskirche. Dit orgel bevat 5100 pijpen. De Gedächtniskirche heeft een oude en een nieuwe klokkentoren. In totaal kunnen er zo’n 1000 mensen plaatsnemen in de kerk.
In de kerk is een 4,60 meter hoog beeld van Christus te vinden. De kunstenaar uit München, Karl Hemmeter, heeft het beeld van Christus gemaakt. De Gedächtniskirche van Berlijn is een bijzondere bezienswaardigheid en mag je absoluut niet missen. Het is mogelijk om de kerk vanaf veel verschillende punten in Berlijn te zie, omdat de kerk overal bovenuit torent. Dagelijks is de kerk geopend van 9.00 tot 19.00 uur, en de Gedächtniskirche is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Er zijn namelijk veel buslijnen die langs het gebouw rijden.